čtvrtek 21. února 2013

Devils inside Me

Svět kolem mi nahání strach. Už čtvrtý den. Ostříhala jsem si vlasy, takže teď nosím zubatou ofinu, ve které se snažím schovat. Chtěla jsem si koupit růžové brýle, mám ráda povrchní řešení hluboce zakořeněných problémů, ale nikde je teď nemají. Asi, že je zima. Asi, že je tma. Asi, že už několik týdnů nikdo pořádně neviděl slunce. A že je teď v módě dívat se na všechno černě.
Pár dní zpátky jsem ztratila klíče.
Doslovně i metaforicky. A nemohla se dostat domů. Doslovně i metaforicky. Ztráta přístupu do napůl vybydleného bytu mi nijak zvlášť nevadilo, horší pro mě bylo, že jsem se najednou nemohla dostat do světa, který jsem si od pěti let systematicky budovala v hlavě. Všechny dřívější kudrlinky hodné básní Rubéna Daría se rozpustily, pávům vypadalo honosné peří a princeznám zlaté vlasy.
Klíče od bytu jsem našla po dvou dnech. Vytratila jsem je v knihovně a nějaký dobrák si myslel, že by bylo dobré je schovat, že je nejspíš někdo bude ještě potřebovat. Mýlil se. O ty reálné klíče jsem nestála, mohla jsem klidně dál přespávat střídavě na cizím gauči nebo na ničí lavičce v parku. Ale když jsem je náhodou zahlédla za pultem v krabičce ztráty a nálezy, řekla jsem si o ně. Napadlo mě, že v prázdném bytě třeba bude jednodušší hledat ty druhé.
Jenže to tak samozřejmě nebylo. Když jsem místo čistých košil našla ve skříni jen prázdná ramínka a zbytky vůně po naftalínu, cítila jsem, jak ty důležitější klíče propadají časem kamsi do minulosti, na kterou už nikdy víc nedosáhnu. A tak jsem si shrnula vlasy do čela, položila se doprostřed pokoje na podlahu a od prvního démona, který se usadil ve vzduchoprázdnu mé imaginace, se nechala vtáhnout do kola.

3 komentáře:

  1. Když vidím slovo Devil, tak se mi automaticky vybaví Rolling Stones... A nebrala bych to jako vykrádání, ale jako tvůj styl psaní. Doufám, že se ti chuť naplno vrátí, ke mně se už nějakou dobu vrací hodně neochotně:D

    OdpovědětVymazat
  2. mně se k tomu hodí tohle: https://www.youtube.com/watch?v=MCIaj-oLi28
    ne z nějakého konkrétního důvodu, snad jen protože to má takovou tu zimní náladu ("asi, že je zima a tma"). taky doufám, že se ti chuť a fascinace psaním zase vrátí, stejně tak jako se vždycky nakonec vrátí i to jaro, jakkoliv se to kolikrát zdá nemožné. a kdyby ne, pořád máš čísla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Marťo, budeš muset napsat bakalářku, aby se to vrátilo. Čímž ti vlastně asi nepřímo naznačuju, že bys asi měla změnit obor :-P

    Marge, toho klipu se asi bojím :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přídání komentáře. :)